Bier brouwen voor starters

Bier brouwen voor starters

  • Luc Pauwels en Sven Gatz
  • ISBN 978-90-02252-31-0
  • Standaard Uitgeverij 2012

Recensie

Naast de talloze, zuiver informatieve, boeken die de laatste jaren over bier verschenen, duikt hier en daar ook eens een ‘doe-boek’ op. Wandelingen, fietsroutes en dat soort bierbeleving wordt alom aangewakkerd, en koken met en bij bier. Tja, de boeken zijn nog amper te tellen. Nu is er echter eentje uit dat ons met zijn allen wil aanzetten tot de ultieme bierbeleving: zelf brouwen. Ook daarvan bestonden in het verleden reeds interessante werkjes, maar geen een zo degelijk als dit! Dat ligt ook, voor wie de auteur kent, een beetje voor de hand. Luc Pauwels is immer docent Brouwen aan het Anderlechtse Elishout, en leidde als dusdanig ettelijke generaties brouwers op. Van de tientallen brouwers die zijn cursus volgden, namen ondertussen verschillende de grote stap naar het zelfstandig brouwen, en, ja, daar zijn bekende namen bij! Maar wat natuurlijk bijzonder is: Luc Pauwels is op het vlak van brouwen van vele markten thuis: in de verschillende cursussen die hij geeft, heeft hij de gelegenheid de meest uiteenlopende recepten uit te proberen en verschillende proeven in de praktijk te brengen. Geen experiment of hij voert het samen met zijn studenten uit. De ervaring die hij over de jaren heen hierbij op deed, vinden we nadrukkelijk terug in dit helder en begrijpelijk geschreven boek. Niet te veel moeilijke termen, en als ze er zijn worden ze klaar en duidelijk uitgelegd. Kan, met zo’n handleiding, uw bier nog mislukken? Misschien wel, maar ’t zal dan aan wat anders liggen!

Prima is ook dat oud-student en huidig directeur van de Belgische Brouwers Sven Gatz mee instaat voor een aantal teksten in het boek. De vinger aan de pols, dus, door twee gepassioneerde  bierkenners.

Hans

 

 

Boeken